top of page
Søk
  • Centrum advokatkontor

Henlegger sak mot psykiatrisk pasient

Politiet har henlagt saken mot en psykiatrisk pasient som var tiltalt for trapstrusler - dagen før den skulle opp for retten.
Bakgrunnen for tiltalen var at den 25 år gamle kvinnen leverte et brev med tittelen "drapsbrev" til to pleiere på psykiatrisk akuttavdelingen ved Sykehuset Østfold i januar i år.

Der sto det at hun visste hvem hun skulle drepe og at hun visste hvordan hun skulle gjøre det. Tre uker senere truet hun en annen pleier med kniv. Politiet mener at truslene var egnet til å framkalle alvorlig frykt.


Nå har politiet altså valgt å henlegge saken.


Nye opplysninger


Henleggelsen kom dagen før saken skulle opp for retten. Årsaken var at politiet først da fikk nye opplysninger fra sykehuset, sier politiadvokat Nanna Aaby.


– Slik som saken fremsto for politiet, så var det ikke noen tvil om tilregnelighet i utgangspunktet, men vi ønsket å få en nærmere redegjørelse fra Sykehuset Østfold. Den kom dessverre ikke før rett før hovedforhandlingen, så det er grunnen til at saken ikke ble henlagt tidligere.


I redegjørelsen fra Sykehuset Østfold kom det nye opplysninger som sa at det var tvil om hennes tilregnelighet.

– Burde ringt en bjelle

Kvinnens forsvarer, advokat Torjus Torjusen, mente at det var motstridende å tiltale en person som er akutt innlagt for en psykiatrisk lidelse, da kvinnen først ble tiltalt.


– Det paradoksale er at hun er tvangsinnlagt for en alvorlig sinnslidelse, og slik jeg ser det må det regnes som det samme som utilregnelighet. Straffeloven krever nettopp at en person er tilregnelig for at man skal kunne dømmes, sa Torjusen den gang.

Han mener fortsatt at politiet burde ha henlagt saken på et mye tidligere stadium, uavhengig av sykehusets vurdering.


– Nå visste jo politiet at klienten min var tvangsinnlagt, og da mener jeg at det burde ringt en del bjeller hos politiet. Og at man da umiddelbart burde brakt på det rene om hun er tilregnelig eller ikke. Sånn som jeg ser på det, så burde tiltale aldri vært tatt ut, sier han. Kilde: nrk.no

80 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page